Utbilda sig till pilot

En av de stora pojkdrömmarna förutom tågförare det är att bli pilot. Flygplan är någonting extraordinärt så det är ett yrke som står högt upp på listan för barn och ungdomar. Ibland övergår drömmen och andra saker kommer in i bilden. Men om man skulle vilja bli pilot, vad är det som krävs och hur går man tillväga?

Att bli pilot, så här gör du

Först måste vi reda ut lite olika begrepp och nivåer som med behörigheter. Det finns väldigt många utbildningar och certifikat.

Private Pilot License (PPL)

Detta ska vara den simplaste formen av flyglicenser man kan ta. Det går också att utläsa av namnet, det gäller privat flygning på hobbynivå. Så med detta blir du pilot och kan flyga dig själv samt vänner och bekanta.

Commercial Pilot Licence (CPL)

Med denna licens kan man få flyga kommersiella flygplan, alltså man kan få betalt för att flyga, bli anställd på ett flygbolag. Ett vanligt PPL behövs för att skaffa CPL. Det som inte fungerar är att flyga tung flygtrafik som kräver två piloter.

Airline Transport Pilot Licence (ATPL)

Med en ATPL-licens är allt som krävs för att flyga tunga kommersiella flygplan. Det är högsta behörighet som en pilot kan få.

För att jobba som pilot kan man även behöva en kurs som kallas för Multi Crew Cooperation (MCC). Det är inte alltid MCC krävs men ibland kan det bli att det är ett krav för att jobba som pilot på ett flygbolag. Det är ett tillägg till ATPL, en kurs för att flyga ett tungt plan som kräver två piloter.

Utbildningar

Blickar man i backspegeln är det genom flygvapnet man fick sin pilotutbildning men idag ser det helt annorlunda ut. Förr kom piloterna ofta från flygvapnet men idag händer det väldigt sällan. Annars går man igenom offentliga skolor eller privata.

Offentliga skolor är:

Scandinavian Aviation Academy i Västerås en skola som är en av de största i hela Europa. Den startade redan 1963 och erbjuder licenser för flygplan, helikopter, modulkurser, MCC och yrkeshögskoleutbildningar.

TFHS, Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed är den andra offentliga skolan i Sverige och erbjuder trafikflygarprogram, flyglärarutbildning, Airline transport pilot teori.

Sedan finns det många privata bolag som erbjuder tjänster som flygutbildningar. Det är ingen direkt nackdel med att välja en privat skola men det är klokt att kolla upp dem innan, undersök om det finns tidigare elever att prata med. Hur har utbildningen fungerat osv. Det kan kosta lite mer än en offentlig skola men det ska gå att få utbildningsstöd ändå, som CSN.

Information om privata flygskolor finns listat på Transsportstyrelsens hemsida. Där lägger man ut alla skolor som har tillstånd att bedriva flygskola.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Certifikat-och-utbildning/Flygskolor/