Orsaker till olyckor

En orsak till att inte resa med flygplan är rädslan för att hamna i en olycka. Det är rädslan att vara så högt uppe i luften och inte kunna påverka någonting. Men vad är det egentligen som orsakar flygplansolyckor i Sverige? Vad är det som gör att dessa incidenter händer?

Att råka ut för en flygplansolycka är en på miljonen och vanligtvis är det inte otur som är orsaken till händelsen. Det kan vara en mix av händelser som kan leda fram till det.

Idag är flygplanen välbyggda och piloterna är utbildade för att klara olika situationer som kan uppstå, situationer som kan vara kritiska när ett flygplan ska starta eller redan är uppe i luften.

De tre främsta orsakerna till att det händer olyckor med flygplan är:

  • Svåra mekaniska fel. Fel som kan ha uppstått genom slarv med underhåll eller reparation
  • Extremt väder
  • Grova fel gjorda av piloten som kör planet

Vi använder den gamla ”det är högre risk att omkomma i en bilolycka än i en flygplansolycka” men så är fallet. Rutinerna för flyg är så genomarbetade och noga att minsta lilla sak kan få ett flygplan att stanna kvar på marken i stället för att lyfta.

Boeing som är en amerikansk flygplanstillverkare har gjort en studie på vad som orsakar flygplansolyckor, olyckor idag med moderna flygplan och det är dessa tre saker som vi listar här ovan som man har hittat.

Mekaniska fel står för omkring 20 % av olycksfallen inom den kommersiella flygningen upptäckte man, förut var den siffran på hissnande 80 % när flygplanen inte var så bra konstruerade som de är idag. 20 % kan låta högt men man poängterar att det inte är en så stor risk som man kan tro med olyckor som är orsakade av mekaniska fel.

Olyckor orsakade av väder ligger på omkring 23 % och det är något som kan bli ett problem för alla farkoster som färdas i luften, oavsett om det är ett litet eller stort plan. Flyger man in i ett väder som man inte kan behärska så kommer det att bli problem. I de flesta fall gör piloterna ett otroligt bra jobb och kan ”rida ut” stormarna men det händer att det dyker upp väder som de inte kan förutse eller kontrollera. Flygplan tål att bli träffad av en eller flera blixtrar men klarar inte av att åka igenom fullfjädrade storma med hög vindstyrka upp och ner, regn, hagel,

Den tredje och sista orsaken som man lyfter fram är den mänskliga faktorn. Alla experter pekar på att det är den absolut största orsaken till att en flygolycka inträffar. Siffrorna visar på att 53 % av alla kommersiella flygplanolyckor orsakas av ett fel gjord av en människa som har haft någon inblandning med flygplanet. Flygplanen har så många inbyggda felkontroller och händer det någonting med planet kommer varningar att informera om att något är fel, men vi människor är inte perfekt och saker kan faktiskt hända. Exempel på misstag kan vara att en pilot gör fel bedömning angående en vädersituation som uppstår. Ett annat kan vara att om en motor krånglar kan piloten stänga av fel och det är absolut inte bra, i ett lyckat fall kan man stänga ner den trasiga och på så sätt fortsätta flyga men stänger man av en som fungerar kan resultatet bli katastrofalt.